Elementele nautice au pătruns în modă de câteva decenii bune. Oamenii au fost mereu fascinaţi de mare şi de tot ceea ce înseamnă practic viaţa pe mare, cu tot ceea ce presupune ea. Dar ştiţi cui îi este atribuită influenţa mateloţilor asupra modei şi de unde a pornit toată această transpunere în stilul chic nautic? Haideţi să aflaţi!...

Se pare că vinovată’ de toată această poveste cu stilul stylish marinăresc este Regina Victoria. În 1846 ea a comandat pentru fiul ei, Albert Edward – prinţul Ţării Galilor, un costum de marinar pentru a-l purta la bordul Yachtului Regal. Mai jos este portretul făcut de pictorul Franz Xavier Winterhalter. Şi cum încă de pe vremea aceea celebrităţile dictau tonul în modă, micuţa uniformă albă cu guler trapezoidal albastru, încadrat de dunguţe, cu pantaloni largi şi bască chic cu pamblici a făcut înconjurul întregului mapamond. Care părinţi nu-şi doreau pentru copiii lor un astfel de costum, vorba aceea?...

Până la finele anilor 1800, influenţa nautică în modă îşi croise deja drum în garderoba doamnelor din înalta societate. Aşa că tendinţele au pornit de la cei mici şi s-au strecurat repede în dulapurile celor mari.

Eii şi ajungem şi pe plajă, acolo unde totul a pătruns cât se poate de firesc. Costumele de baie din perioada lui 1900, atât cel feminin cât şi cel masculin, împrumutau multe elemente din uniforma de marinar. Mai jos vedeţi o înotătoare ce purta un astfel de costum, în 1913.

Iată şi rochia marinărească edwardiană, în 1914 – în stânga. Iar în dreapta, un pullover foarte cool şi de actualitate, în acelaşi stil, pe care îl regăsim într-una din revistele vremii dedicate femeilor.

Apoi, ştiţi voi bluza aceea franţuzească clasică cu dungi – aka le mariniere – pe care aţi întâlnit-o de atâtea ori în magazine şi totuşi, de fiecare data atât de diferit interpretată? Ei bine, aceasta a fost introdusă în modă în 1917 de nimeni alta decât Coco Chanel, după ce şi-a deschis boutiqué-ul din Deuville, de pe coasta Franţei. Ea este creatoarea de modă direct responsabilă cu acest microb al dungilor, care a devenit în scurt timp viral. Inspirate de cămăşile clasice, simple şi comfortabile purtate de pescarii şi marinarii locului, desenele lui Coco Chanel – cu acel touch nautic – şi ţesăturile jersey au revoluţionat modul în care se îmbrăcau femeile.

Chanel a repezentat influenţa majoră din spatele siluetelor mai confortabile ale anilor 1920, tematica marină apărând în colecţiile din fiecare deceniu încă de atunci.

 

În prima parte a secolului, bluzele de tip Middy, denumirea venea de la marinarii de mijlocmidshipman, erau purtate ca uniforme şcolare şi în cadrul activităţilor sportive. Până în anii 1920 deveniseră deja un trend.

Următoarea decadă, ce a anilor 1930, este marcată de prezenţa bumbacului în aşa numitele Piqué-uri. Dar şi a hainei care era descrisă ca fiind de lungimea blugilor. Albul era în vogă, însoţit de albastru – bleumarin şi roşu.

Outfituri-le nautice ale vremii erau extrem de chic! Iată un costum purtat de actriţa Marian Marsh în 1932.

Influenţa nautică în fashion a fost una extrem de puternică în anii ’40, prin prisma Celui de-al Doilea Război Mondial. Reprezenta un simbol al patriotismului să te îmbraci în haine cu aspect militar, aici fiind incluse bineînţeles şi ţinutele navy, de inspiraţie marină aşadar!

Iată şi ţinutele de plajă ale anilor 1950, mergând pe aceleaşi combinaţii de culori, devenite deja clasice.

 

Anii ’60 vin cu celebrele mini şi cu întreaga mentalitate a protestatarilor împotriva războiului din Vietnam. Aşa că moda hippie se îmbină perfect cu cea navy.

Anii ’70, la fel de rebeli şi nonconformişti, îmbină pantalonii evazaţi cu elementele marinăreşti. Apoi, eleganţa lungimilor peste genunchi şi ţesătura plisată reprezintă influenţa clară a Casei Chanel.

 

 

 

Două creaţii care poartă semnătura lui Christian Dior în 1978 şi a lui Karen Alexander în 1984

 

 

Designeri celebri s-au inspirat din acest stil, creând de-a lungul anilor colecţii întregi – Yves Saint-Laurent, Vivienne Westwood, John Paul Gaultier, Ralph Lauren, John Galliano, Karl Lagerfeld, Kenzo.

Stilul marinăresc este unul extrem de versatil astăzi! Este timeless şi poate fi încorporat cu succes în ţinutele de zi cu zi. Din garderoba fiecăruia dintre noi nu ar trebui să lipsească piese iconice, pe care să puteţi să le combinaţi după bunul plac, în funcţie de evenimentele şi activităţile la care participaţi. Despre acest lucru însă vom vorbi într-un alt material.

 

 

Posted by: TomiStyle

Sursă material: https://www.bluevelvetvintage.com/

14 iunie 2017

powered by social2s
Joomla SEF URLs by Artio