Ador toamna cu toate pregătirile şi bunătăţile pe care le aduce! Tot freamătul din jurul ei, toate...tocmelile de la piaţă, toată fotofoteala specifică românilor! Când toată lumea aleargă de colo-colo, pe la rude, pe la prieteni, se strâng să mai facă câteceva, să mai pregătească una-alta, sa mai dea o mână de var, să primenească toată casa ca doar de... a venit toamna!

 

Toamna harnică şi de toate darnică

E vremea când precupeţele se înduplecă. Ştiu că marfa de pe tarabă o să umple rafturile până iarna târziu. Zâmbesc şi mai lasă din preţ. Ştiu că munca lor nu a fost în zadar. Gospodinele nu se dau în lături să care kilograme de ardei capia, munţi de gogoşari şi de vinete sau saci întregi de ceapă şi de morcovi. Pleacă cu plasele încărcate, mulţumite că au făcut o afacere bună. Se duc acasă şi lasă legumele să sfârâie pe aragaz, să facă cea mai delicioasă zacuscă. Uşile cămărilor or să crape şi anul acesta de la atâtea borcane de castraveţi muraţi, gogoşari, conopidă şi gogonele. Pepenii mici sunt şi ei puşi la murat, iar ardeii cei mai graşi îndesaţi cu varză şi alte zarzavaturi. Sticle pline ochi cu suc de roşii, bulion din ăla gros tocmai bun de pus la tocăniţă…ketch-up de toate felurile, iute, dulce…pe gustul fiecăruia.

La plăcinte, înainte!

Tot acum se pregătesc gemurile şi dulceţurile şi compoturile, din toate fructele posibile! Cine se dă la o parte atunci când vine vorba de o felie zdravănă de pâine cu unt şi cu gem? Sau de la plăcinte, prăjituri, checuri, pandişpanuri, rulade şi clătite! Prunele şi gutuile care aşteaptă cuminţi în galantare, lângă…o căruţă întreagă de dovleci uriaşi, ca de poveste. Mere, pere, în panere… îmi vine în minte glasul meu de copil dulce care-mi recita în zori când îl pregăteam de grădi…

Mustul dulce mult aduce…

Ei binee, daa... gospodarii nu se lasă nici ei mai prejos! Acum e timpul culesului, treabă care stă-n mâinile şi puterile lor. Acum se storc boabele preţioase şi se transformă în cel mai gustos must. Prichindeii se amuză şi-şi fac mustăţi lungi. Lădiţele stau doldora de struguri cu boabe grase, dulci şi zemoase. Albi, roze, negrii, fructele care se vor preface în soiuri de vinuri curate, pure, româneşti! Tot acum se fierbe ţuica-n cazane şi se trage-n damigene, iar românii se cinstesc aşa cum ştiu. Berbecuţi şi viţeluşi se învârt proţăpiţi la cel mai aprig foc, pastrama sfârâie la ceaun şi lângă...mămăliguţa. C-aşa-i românul, face sărbătoare din fiecare anotimp!

 

Posted by: TomiStyle

Photo credit: Photo Phantasy

10 octombrie 2016

powered by social2s
Joomla SEF URLs by Artio