Vara este sezonul potrivit pentru a consuma cât mai multe alimente sărace în calorii, dar bogate în nutrienţi. Pentru a avea un corp frumos şi sănătos este necesar totodată să facem mişcare, să ţinem cont de necesităţile organismului nostru, dar şi de sfaturile specialistului. Este şi motivul pentru care am stat de vorbă cu Georgian Sandu, nutriţionist în cadrul programului Your Body is You la sala de fitness Cătălina Ponor Body Fit din Constanţa.

 

 

Clişeul Micul dejun e cea mai importantă masă a zilei – nu este de departe de adevăr!

 

TomiStyle: Este vară, este cald şi cu toţii ştim cât de importantă este o hidratare corespunzătoare a organismului. Care sunt soluţiile optime pentru a consuma cât mai multă apă chiar şi când corpul ne spune că nu mai vrea

G.S.: Corpul, dacă nu suntem obişnuiti să bem apă, va avea nevoie de o perioadă de acomodare să ajungă la un nivel optim de hidratare. Pentru început, consumăm alimente bogate în apa (fructele sunt o varianta bună, supele clare, legumele proaspete). Pentru a face apa mai uşor de consumat, sugerez fructe proaspete adăugate în recipient (măr, portocală, grapefruit, etc). Treptat, organismul va începe să ceară din ce în ce mai multă apă.

 

 

TomiStyle: Care ar fi 5 super-alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic?

G.S.:

  1. Oul – Sursă excelentă de proteină, uşor de absorbit de organism.
  2. Peştele – Sursă foarte bună de proteină şi grăsimi sănătoase, aliment uşor de procesat.
  3. Kiwi – Sursă excelentă de vitamina C (1 fruct mediu asigură necesarul pe 24 de ore de vitamina C)
  4. Nuca/Aluna de padure/Migdala/Caju - surse foarte sănătoase de grăsimi, modalităţi bune să ne asigurăm nutrienţii când programul este strâns.
  5. Fructele de pădure (afine, coacaze, zmeura, căpşune, mure) – Surse de fibre, antioxidanţi şi energie de calitate. Mai ales când sunt în sezon.

 

 

 

TomiStyle: Breakfast sau Brunch?

G.S.: Breakfast. Dis-de-dimineaţă organismul are nevoie de resurse, ţinând cont că pe timpul nopţii nu a primit nutrienţi. Clişeul micul dejun e cea mai importantă masă a zilei nu este de departe de adevăr! Energia de care dispunem după hidratarea de dis-de-dimineaţă (1-2 pahare pe stomacul gol) şi mic-dejun (cantitativ potrivit pentru fiecare individ) nu se compară cu nimic altceva. Încearcă să bei apă şi să mănânci micul-dejun timp de o săptămână şi vei observa diferenţe clare!

 

 

Puţină creativitate şi ne asigurăm un desert gustos!

 

TomiStyle: Legumele nu trebuie să lipsească din rutina noastră alimentară. Ce recomanzi clienţilor tăi să consume pentru a avea un nivel optim de energie pe parcursul întregii zile?

G.S.: Legumele puternice cum ar fi fasolea, lintea, năutul, mazărea sunt excelente pentru cei care au nevoie de energie multă pe timpul zilei. Pentru persoanele care doresc remodelare, păstăile sunt o variantă bună, la fel şi năutul. Eliberarea de energie este una lentă şi de durată în cazul celor sus menţionate, ideală pentru zilele cu consum mare.

 

 

 

TomiStyle: Copt sau fiert?

G.S.: Orice metodă de gătire distruge o parte din nutrienţi, acesta este motivul pentru care modul de gătire al alimentelor este atât de important. Între copt şi fiert, recomand copt, nutrienţii se păstrează mult mai bine (mai ales când vine vorba de vitamine, minerale şi fibre).

 

 

 

TomiStyle: Vara suntem tentaţi să mâncăm multă îngheţată. Ce opţiune mai puţin calorică avem pentru a ne potoli pofta de dulce?

G.S: Pofta de dulce va fi foarte mare în condiţiile în care organismul nu extrage suficientă energie din mesele principale. Având grijă ca mesele principale să fie fixe şi cantitativ potrivite, ne vom putea permite să consumam şi o îngheţată ocazional, luând în calcul că nu suntem în proces de slăbire. Daca ne aflăm într-un program de slăbit, fructele sunt salvarea noastra sau ciocolata neagra cu fruct (70-80% cacao). Există, de asemenea, reţete de îngheţată home-made folosind iaurt şi diverse fructe. Puţină creativitate şi ne asigurăm un desert gustos!

 

 

Organismul are un ceas biologic în funcţie de sezon!

 

TomiStyle: Cum trebuie să arate meniul pe o zi, pe timp de vară?

G.S.:

În principiu, dimineţile pot fi de forma iaurt + fructe de sezon (de pădure mai ales).

Prânzul să conţină o sursă bună de proteină (carne de pasăre, peşte sau vegetale cum ar fi năut, quinoa, linte, fasole) şi o sursă bună de energie cu eliberare lentă (cartof dulce, legume verzi, orez brun, etc…).

Pentru cină recomand ceva uşor, o proteină uşoară şi grăsimi vegetale, sănătoase. (peşte, o salată cu diverse seminţe, carne de pasăre cu legume verzi gen broccoli, spanac, sparanghel).

Gustările pot fi fructele de sezon (fructe de pădure, cireşe, măr, pară, nectarine, etc…).

 

 

 

TomiStyle: Ce restricţii avem în sezonul estival şi la ce alimente ar trebui să fim atenţi?

G.S: De evitat ar fi fructele foarte coapte (cantitate foarte mare de zahăr), mâncărurile grele seara (porc, vită, sosurile grase, fast-food). Nu neaparat în sezonul estival, cât per ansamblu. Digestia, vara, cel putin în zona noastra, este orientata enzimatic spre legume şi fructe proaspete, pline de nutrienţi, cât şi spre surse slabe de proteină (carne de pasăre, peşte, proteină vegetală). Alimentele bogate în grăsimi sunt mai utile pe timpul iernii, pentru că organismul are un ceas biologic în funcţie de sezon!

 

Grupa a 2-a – Cătălina Ponor Body Fit - YOUR BODY IS YOU - 90 de zile - Slăbire-Întreţinere-Tonifiere-Modelare din 4 septembrie 2018Rezervă un LOC ACUM la nr. de telefon:0724.371.768.

 

Posted by: TomiStyle

Info credit: Georgian Sandu, Nutriţionist Cătălina Ponor Body Fit

3 august 2018

powered by social2s
Joomla SEF URLs by Artio