TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Are un parfum revigorant, calmează şi linişteşte şi are o aromă divină! Vorbim despre levănţică, această plantă cu flori mov, ale cărei utilităţi sunt extrem de versatile. Încă din cele mai vechi timpuri, a fost folosită pentru relaxare, dar şi în gastronomie. Romanii, grecii şi egiptenii, de pildă, o foloseau atât în apa de baie, cât şi la gătit. Încă de atunci i-au fost recunoscute proprietăţile, iar astăzi uleiul esenţial pur obţinut din această plantă miraculoasă este folosit la scară largă în industria cosmeticelor şi aduce un aport uriaş sănătăţii prin tratamente naturale.
Parfumul de lavandă pluteşte de ceva vreme în oraş, la diferite evenimente, prin casele oamenilor, adus din mănuchiurile culese la fest-urile aromate. Încă văd cu ochii minţii acea plajă de aur mov şi am aceeaşi senzaţie de relaxare pe care o simţeam şi atunci când o culegeam. Lavanda este uleiul extras cea mai mare parte din florile de levanţică, prin distilare cu vapori. Florile mici şi parfumate au fost folosite de secole, iar astăzi îi recunoaştem beneficiile pentru trup-minte-suflet. Denumirea provine din latinescul lavare, care înseamnă să se spele, un nume dat de prospeţimea şi aroma acestei plante unice. Dar haideţi să vedem care sunt beneficiile pe care le aduce această minunată plantă.
Vrei să afli mai multe despre
uleiul esenţial de lavandă
şi despre proprietăţile acestuia?
Contactează-ne la: 0736 329 753
În antichitate, lavanda era folosită deseori ca parfum scump de Cleopatra, fermecătoarea regină egipteană, iar grecii şi romanii se îmbăiau în apă cu lavandă, pentru că o considerau ca fiind o plantă sacră, cu multiple beneficii terapeutice. De altfel, preţiosul ulei este recunoscut ca tratament pentru 100 de boli.
Regina Elisabeta I a Angliei obişnuia să se dea cu parfum de lavandă, dar şi să bea zilnic ceai din această plantă pentru a-şi calma migrenele, iar regina Victoria a Angliei îşi dorea mereu să aibă în fiecare camera, printre haine, mănuchiuri proaspete de lavandă proaspătă, pentru mirosul său unic plăcut şi relaxant.
Folosit în mod tradiţional în aromoterapie şi în producţia de parfumuri, uleiul de lavandă se regăseşte în diverse blend-uri, asociat fiind cu alte uleiuri preţioase, printre care Geranium (muşcată), Sandal Wood (lemn de santal), Clary Sage (salvie), Frankinscence (boswelia serata-tămâie) etc... Se regăseşte în diferite forme, inclusiv în săpunuri, creme pentru ten şi corp, loţiuni, lumănări parfumate. Se poate folosi pentru parfumarea hainelor, la spălat, dar şi în produsele de curăţenie, în mixuri naturale şi eficientede îndepărtare a murdăriei.
Ştiaţi că…
În Dobrogea există 700 de hectare de culturi de lavandă, care sunt folosite la distileriile doTerra din Bulgaria?
Datorită aromei sale distincte și aplicațiilor sale nenumărate, Levănţica este utilizată de secole pentru nevoi din cele mai diferite:
Repelent împotriva insectelor: ţânţarii, moliile şi muştele nu suportă mirosul de levănţică! Aşa că, atunci când ieşiţi afară, aplicaţi câteva picături de astfel de ulei într-unul purtător (ulei de cocos, de exemplu) ţi ţii înţepăturile la distanţă. Este bine de ştiut că acelaşi ulei îl poţi folosi dacă ai fost înţepat de o insectă pentru că are proprietăţi inflamatorii, care reduc neplăcerile associate cu iritaţia şi durerea cauzată. Despre un alt repelent împotriva insectelor excelent vom vorbi în curând.
Induce Somnul: uleiul de lavanda induce somnul, aşadar este recomandat ca şi tratament alternativ pentru insomnie. Uleiul esential de lavanda induce somnul şi de aceea este folosit ca un tratament alternativ pentru combaterea insomniei, în locul somniferelor. Se pot picura câţiva stropi de ulei de lavandă pe pernă înainte de culcare, pentru un somn liniştit.
Sistemul nervos: datorită parfumului său, liniştitor şi, totodată răcoritor, uleiul de lavanda este un tonic excelent pentru nervi, elimină neliniştea şi creşte activitatea mentală. Ajută în tratarea migrenei, durerilor de cap, anxietate, depresie, calmează tensiunea nervoasă şi stresul emoţional. Se pot folosi câteva picături în apă şi difuza în casă într-un aparat special, dar se şi poate inhala direct din palme.
Calmează tensiunile musculare: uleiul de lavanda este, totodată, un remediu excelent pentru diferite tipuri de dureri, cum ar fi durerile musculare, muşchi încordaţi, entorse, dureri de spate, reumatism, şi lumbago. Masajul regulat este secretul, aşa că folosiţi câteva picături în ulei purtător pentru a reduce durerea.
Tratează tulburările respiratorii: uleiul de lavanda este des utilizat pentru diverse afecţiuni respiratorii, precum infecţii ale gâtului, gripă, tuse, laringită, amigdalite, astm, congestia sinusurilor, bronşită şi tuse convulsivă. Se utilizează fie sub forma de vapori sau topic- aplicat pe pielea gâtului, piept şi spate. De asemenea, pentru răceală şi tuse poate fi folosit în difuzor special. Vaporii de ulei de lavandă au proprietăţi antibacteriene, iar asta înseamnă că luptă împotriva infecţiilor din tractul respirator.
Stimulează aparatul urinar: uleiul de lavanda este bun şi în cazul afecţiunilor urinare pentru că stimulează producţia de urină. Mai mult, ajută la restabilirea echilibrului hormonal şi reduce problemele cistitelor, dar şi inflamaţiile vezicii urinare. Totodată, reduce şi crampele associate acestor afecţiuni.
Topic pentru piele: dermatologii si aromoterapeuţii îl recomandă ca fiind excelent pentru afecţiunile pielii, datorită proprietăţilor sale antisepctive şi antifungice. Este utilizat pentru a trata acneea, ridurile, psoriazisul, dar şi alte inflamaţii. De asemenea, poate fi aplicat imediat pe piele în caz de răni, tăieturi, arsuri, arsuri solare , pentru că are rol cicatrizant. Poate fi combinat cu ulei de muşeţel pentru tratarea eczemelor.
Îngrijirea părului: pentru că nu este tolerat de insect, iată că beneficiile uleiului de lavandă îl transformă într-un inamic împotriva ouălelor de păduchi sau lindini. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că acelaşi ulei este folositor în tratarea căderii părului, mai ales în cazul pacientilor cu alopecie, o boală autoimună în care corpul respinge proprii fuliculi de păr.
Întăreşte imunitatea: Utilizarea regulate a uleiului de lavandă creşte imunitatea organismului şi îmbunătăţeşte rezistenţa la nenumărate boli.
Îmbunătăţeşte circulatia sangvină: uleiul de lavanda este, un stimulent al circulaţiei sanguine. Potrivit studiilor, aromoterapia cu ulei esenţial de lavandă are efecte benefice asupra circulaţiei coronariene. Beneficiile sale medicale duc la scăderea tensiunii arteriale şi este folosit pentru hipertensiune.
Îmbunătăţeşte digestia: uleiul de lavandă este benefic în procesul digestiv deoarece creşte mobilitatea intestinului. Acesta vine şi stimulează producerea de sucuri gastrice şi biliare şi în felul acesta ajută la tratarea indigestiei, durerilor de stomac, colicilor, flatulenţei, vărsăturilor şi diareei.
Previne cancerul mamar: Exista studii în care s-a demonstrat că uleiul esenţial de lavandă, în combinaţie cu alte uleiuri esenţiale, au reuşit să prevină dezvoltarea cancerului la sân în cazul cobailor.
Utilizare:
Difuzare: Pune trei-patru picături în difuzorul ales.
Utilizare ca aromatizant alimentar: Diluează o picătură în 125 ml de lichid.
Uz extern: Pentru masaj, amestecă 5 picături cu 10 ml de ulei cărăuș. Pentru baie, amestecă 5 picături cu 5 ml de ulei cărăuș (în sare Epsom) Pentru utilizarea ca parfum, amestecă 1 picătură cu 10 picături de ulei cărăuș.
Precauții
Ca şi în cazul multor alte uleiuri esenţiale, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie sa evite folosirea uleiului de lavanda. Apoi, dacaă vă aflaţi sub supraveghere medicală, este necesar să cobultaţi medical. Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile. Evitați expunerea la soare sau raze ultraviolete timp de 12 ore după aplicarea produsului. În ceea ce priveşte copiii, trebuie un un consult de specialitate, la recomandarea unui medic sau a unui aromoterapeut. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Este recomandat ca diabeticii sa evite uleiul de levănţică. Uleiul de levănţică poate provoca, de asemenea, reacţii alergice sau sensibilitate cutanată la persoanele care au pielea sensibilă, mai ales daca este folosit fără un ulei purtător. Unele persoane pot suferi de vărsături sau dureri de cap cauzate de acest ulei. Aceste informaţii nu înlocuiesc un tratament. Nu orice ulei se poate folosi intern, acesta trebuie să deţină un certificat special de puritate şi să fie avizat în acest sens. Pentru un protocol personalizat, adresaţi-vă medicului specialist sau unui aromaterapeut.
Posted by: TomiStyle
Info credit: doTerra; Pinterest
26 iunie 2019
-
Hits: 3808