TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
În oraşele europene cu tradiţie, castanele au devenit un gen de street food, vânzătorii ambulanţi întrecându-se în prepararea lor. În aceeaşi măsură, bucătarii o încadrează în reţetarul lor, în timp mulţi dintre noi le prepară acasă pe aragaz sau… la cuptor.
Li se dedică sărbători şi festivaluri, chiar şi noi avem “Festivalul Castanelor” în Baia Mare şi, mai nou, în Bucureşti. Nu întâmplător, ci pentru că aceste minunate fructe şi-au câştigat de-a lungul timpului un loc binemeritat în bucătăria mapamondului.
Sunt bogate în fibre, au un gust dulce-deosebit, o textură sfărâmicioasă şi sunt tocmai bune pentru această perioadă! Fac parte din categoria mâncărurilor reconfortante, fiind totodată şi foarte light. Ca să te bucuri însă alături de cei dragi de savoarea acestor oleaginoase ai nevoie de 1 kg – bineînţeles – din cele special pentru gătit.
Într-o primă fază vom preîncălzi cuptorul la 200 de grade Celsius.
Apoi le vom re-hidrata pentru un sfert de oră, pentru ca mai apoi să le crestăm pe fiecare în parte. Cu un cuţitaş faceţi frumos câte un X pe coaja castanelor sau câte o despicătură pe rotundul ei sau pur şi simplu împungeţi-o cu furculiţa.
Dacă alegeţi să le pregătiţi la cuptor, aşa cum le-am făcut eu, aranjaţi tava cu o foaie de copt sau puneţi-le direct pe grătarul de la cuptor, cu tăietura în sus. Dacă nu le veţi cresta în acest mod… veţi avea surpriza să auziţi cum vor “exploda” din cauza presiunii care se creează în interiorul lor, aşa că este musai să faceţi acest lucru!
După ce le stropiţi cu puţină apă, le întoarceţi câte 15 minute pe fiecare parte. Aşa că 30 de minute sunt suficiente pentru ca fructele să fie gata. După ce s-au rumenit, le puneţi pe o farfurie, le înveliţi cu un prosp pentru a le decoji mai bine şi vă bucuraţi de aroma intensă!
Această este forma cea mai simplă de preparare a fructelor castanii. De bază dacă doriţi. De aici puteţi să le serviţi după bunul plac, cu frişcă/smântână, dar şi cu scorţişoară şi miere, se pot face deserturi deosebite, dar şi piure-uri care să însoţească diferite fripturi alcătuind adevărate Chestnuts Delight!
Dincolo de faptul că sunt extrem de delicioase, castanele au şi propreităţi curative însemnate, fiind aşadar apreciate pentru beneficiul adus sănătaţii.
- Castanul comestibil – Castanea sativa – este originar din SE Europei şi s-a răspândit în America de Nord şi în unele părţi din Asia.
- Poate creşte spontan până la 45-50 de grade Celsius latitudine nordică. La noi în ţară găsim castani mai ales pe lângă Baia Mare şi Vâlcea.
- Castanele sunt surse importante de vitamine şi minerale.
- Luptă împotriva asteniei fizice şi intelectuale, fortifică sistemul imunitar.
- Fiind bogate în fibre, tratează neplăcerile digestive.
- Se folosesc fructele pentru consum, iar în scop terapeutic – coaja, florile, seminţe şi frunzele.
- Deţin surse valoroase de vitamina C, lecitină, hidraţi de carbon şi fosfor.
- Au un conţinut caloric destul de ridicat, valoarea lor ridicându-se la 200 de calorii la suta de grame.
- Se pot culege de la sfârşitul lui septembrie, până la începutul lui noiembrie.
- Sunt folosite şi în cosmetică, sub formă de măşti hrănitoare pentru toate tipurile de ten.
- Există şi contraindicaţii, pentru diabetici şi persoanele supraponderale. Castanele prăjite şi sărate sunt şi ele contraindicate cardiacilor şi hipertensivilor.
Posted by: TomiStyle
Photo credit: Photo Phantasy
3 noiembrie 2016