TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
- cu ghimbir, ciocolată amăruie şi cremă de mascarpone
Dovleacul este, de departe, vedeta acestui anotimp! Este bogat în arome, consistent, are o culoare superbă şi poţi face din el tot felul de preparate. Pentru astăzi am pregătit un desert, o prăjitură de toamnă deosebită pe care o poţi servi dimineaţa la cafea sau să încheie o zi minunată.
Iată de ce aveţi nevoie:
Blat
- 400 g piure de dovleac copt
- 285 g făină
- 1 plic praf de copt
2 lgţ pulbere de ghimbir
- 1 lgţ scorţişoară
- 1/3 lgţ nucşoară măcinată
- 200 g zahăr
- 50 g unt la temperatura camerei
- esenţă de vanilie
- 2 ouă
- 50 g ciocolată amăruie
Cremă
- 500 g mascarpone
- 80 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 lg zeamă de lime
Mod de preparare:
Mai întâi de toate coaceţi dovleacul, lucru pe care puteţi să-l faceţi şi cu o zi-două înainte pentru a micşora timpul de pregătire. Îl spălaţi şi îl tăiaţi, de preferat, în patru bucăţi, scoateţi seminţele şi-l asezaţi într-o tavă la cuptor. Faceţi testul fuculiţei după aproape o oră. Dacă alegeţi să-l coaceţi dinainte puteţi să îl păstraţi foarte bine la frigider. Dovleacul trebuie să fie la temperatura camerei în momentul încorporării lui în blat.
Pregătiţi o tavă de 20X30 cm sau o formă de tort potrivită, cu pereţi detaşabili, asta dacă vreţi să-i daţi prăjiturii un aer sofisticat şi elegant. Eu aşa am făcut ! ;)
Preîncălziţi cuptorul la 170 grade şi pregătiţi forma pe care o doriţi cu hârtia de copt.
Amestecaţi făina cernută, praful de copt, ghimbirul, scorţişoara şi nucşoara.
Separat, mixaţi untul cu zahărul şi adăugaţi, pe rând, ouăle. Acum e momentul să puneţi esenţa de vanilie şi pulpa de dovleac, bine pasată în prealabil.
Se încorporează prima parte şi se amestecă toate ingredientele în acelaşi vas. Încet, cu o spatulă, cât să se îmbine toate aromele.
Întreaga compoziţie se toarnă în forma respectivă, o nivelaţi uşor şi o daţi la cuptor preţ de 25-30 de minute, la foc potrivit. După, faceţi testul scobitorii.
În tot acest timp pregătiţi crema, amestecând toate ingredientele.
Blatul se scoate de la cuptor, se lasă la răcit, după care îl tăiaţi în două pe orizontală. Eu am obţinut două discuri pe care le-am îmbrăcat în crema fină, păstrând două linguri bune pentru a acoperi întreaga prăjitură.
La final, răzuiţi fin ciocolata amăruie şi lăsaţi desertul la frigider o jumătate de oră.
Textura este una extrem de densă, consistentă dar şi onctuoasă. Combinaţia dintre ghimbirul iute-dulceag, scorţişoară şi dovleac copt este una de sărbătoare!
O poftă bună!
Posted by: TomiStyle
Photo credit: Photo Phantasy
18 septembrie 2016