TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Astăzi se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire! Evenimentul este marcat cu fast în toată ţara, iar la Alba Iulia Carolina – locul în care s-a săvârşit actul istoric – sunt organizate manifestări de mare amploare. Astăzi, Tărâmul Unirii, este unul cu totul special!
Din timp în timp ne facem drum spre Alba. Chiar dacă parcursul dintre cele două Cetăţi este lung, nu ezităm atunci când vine vorba de Marea Cetate. Cum lecţii întregi de istorie nu ne-ar ajunge să vorbim despre întreaga însemnătate istorică… putem spune doar că Astăzi, pe Alba Iulia Carolina – la aproape un centenar de la Marea Unire – O regăsim ca un Adevărat Oraş Eclectic!
Cu minunata ei cetate extrem de bine restaurată, graţie edililor urbei, este un loc în care Istoria se îmbină cu Actualul. Unde găseşti fabulous să te adăposteşti câteva zile în fortificaţia pe care nu te mai saturi să o descoperi… Zidurile vechi care-şi dau mâna cu cele noi, cu toate cele 7 Porţi ale sale, cu tot cu istoria Celor Trei Fortificaţii, cu bastioanele sale. Cu obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi cu celula-simbol care aminteşte de sacrificiul acestora.
Cu Sala Unirii – locul unde s-a semnat actul Unirii Transilvaniei Cu România, în 1918 – la sfârşitul Primului Război Mondial. Interiorul său care găzduieşte o expoziţie etnografică, dar şi una dedicată Unirii. Tot acolo se găsesc şi registrele istorice cu semnăturile Unirii, dar şi aparatul fotografic care a imortalizat momentul – aparţinând lui Samoilă Mârza.
Cu Muzeul Unirii – care constituie unul dintre cele mai prestigioase muzee din ţară.
Palatul Princiar – care i-a adăpostit pentru scurt timp pe principele-voievod Mihai Viteazul şi pe soţia acestuia, Stanca.
Palatul Episcopal – cel care a fost reşedinţa Episcopilor Transilvaniei, cu o mare putere în numirea principelui, dar şi a propriei armate.
Cu Catedrala Reîntregirii – această expresie a unităţii neamului românesc – a fost ridicată special pentru a găzdui ceremonialul încoronării regelui Ferdinand I şi a Reginei Mariei, ca şi suverani ai Româiei Mari.
Cu Catedrala Romano-Catolică – ridicată în acelaşi timp cu Catedrala Notre Dame din Paris – şi care adăposteşte sarcofagele Huniazilor, dar şi mormântul lui Ioan Sigismund – primul Principe al Transilvaniei.
Sunt doar câteva dintre extrem de multele obiective devenite turistice – care compun arealul fortificaţiei. O incursiune în timp ce acoperă peste 2000 de ani de istorie, pe care o găseşti… la tot pasul! Observatorul, Biblioteca, dar şi Fântânile – atracţia copiilor, alături de grăitoarele statuete din bronz. Călătoria devine cu atât mai fascinantă odată cu impresionanta Schimbare de gărzi, dar şi pe măsură ce cobori în Şanţuri. Întregul sistem defensiv al cetăţii a devenit astăzi un loc destinat afacerilor, acolo unde turiştii vin sa ia masa într-un cadru tradiţional sau, din contră, într-o grădină japoneză atent concepută.
Evenimentele culturale organizate pe tot parcursul anului adună turişti din toate colţurile lumii. Astă vară, de pildă, m-am găsit la Feeric Fashion Days - Săptămâna Modei din Europa de Est – un event cu totul special, care a pus România pe harta capitalelor modei din întreaga lume, în cadrul căruia designeri români împreună cu cei din străinătate şi-au expus creaţiile pe podiumurile... istorice ale Porţilor. Aici o defilare… de modă – de această dată, acolo un hotel exclusivist străjuit de cel mai secular Tei văzut vreodată!
Forma stelară şi istoria fortăreţei o înscriu în destinaţiile de top europene.
- Construită în perioada 1715-1738 în oraşul medieval Alba Iulia, pe Dealul Citadelei.
- Avea rol de fortificaţie strategică a Imperiului Habsburgic împotriva Imperiului Otoman.
- S-a ridicat pe locul altor 2 fortificaţii – Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina şi Cetatea Medievală Bălgrad.
- A fost proiectată de arhitectul italian Giovano Morandi Visconti.
- Fortăreaţa trebuia să simbolizeze gloria şi măreţia Imperiului Habsburgic şi a împăratului Carol al VI-lea, descendentul celei mai longevive dinastii a Europei: Dinastia Habsburgilor.
- La construcţia zidurilor cetăţii, cu un perimetru de peste 12 km, în zonă au fost aduşi peste 20.000 de iobagi, care lucrau în serii de câte 2 săptămâni.
- Cetatea în Şapte Colţuri este cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei.
- A fost nominalizată printre primele 7 monumente reprezentative ale României.
- La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra victorios în Cetatea Bălgradului rostind „Asta-i pohta ce-am pohtit!”, împlinind în felul aceasta la Alba Iulia visul de unire al celor trei provincii româneşti: Moldova, Ardealul şi Ţara Românească. Una de scurtă durată însă, Mihai Viteazul fiind ucis la scurt timp după marele eveniment.
- După mai bine de 300 de ani de la Unirea lui Mihai Viteazul, visul românilor de a trăi uniţi s-a împlinit prin Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, prin actul Unirii Transilvaniei cu România.
- A luat naştere în felul acesta Statul Unitar Modern Român.
- Momentul este sărbătorit în fiecare an pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României!
Posted by: TomiStyle
Photo credit: Photo Phantasy
1 Decembrie 2016
-
Hits: 2807