TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Argint flambat, tacâmuri pictate manual, porţelanuri fine, biscuitiere aurite şi bomboniere din cristal, şervete cu însemnele regale, sfeşnice migălos alcătuite… toate aşezate pe garnituri de mobilier extrem de preţioase, toate aparţinând regalităţii României!
Aflată la cel de-al 5-lea vernisaj, expoziţia Artă şi Ceremonial la mesele regale cuprinde, potrivit organizatorilor, “piese de artă decorativă realizate de artişti orfevrieri, sticlari, ceramişti şi ebenişti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea”. Aparţinând regilor României, câteva dintre acestea au călătorit de la Castelul Peleş, la Muzeul Făgăraş, la Palatul Culturii din Iaşi pentru ca, mai apoi, să poposească la Muzeul de Istorie Naţională şi Arhelogie din Constanţa.
O expoziţie la care s-a lucrat enorm, o echipă întreagă de muzeografi şi conservatori participând la întreg procesul de desfăşurare a manifestării în condiţii optime. Cu toţii ne-au prezentat acest episod din viaţa regală, la Constanţa, ne-au introdus, pe rând, în atmosfera specifică acelei epoci. Aflăm aşadar despre existenţa unui protocol întocmit în anul 1875 de către mareşalul Teodor Văcărescu, protocol care avea să fie respectat atât de Carol I, cât şi de Carol al II-lea. Printre prevederile acestuia erau consemnate şi regulile precise ale ceremonialului meselor regale.
Masa la ore fixe
Despre regale Carol I, care venea din mediul precis al germanilor, aflăm că era extrem de strict atunci când venea vorba de ora servirii meselor. Sobrietatea era caracteristica lui principală, astfel că ţinea mult să fie respectate anumite reguli la Castel. Micul dejun la 8:00, prânzul la 13:00, cina la orele 20:00…fix!
Dacă regele Carol I era matinal şi taxa pe oricine întârzia la micul dejun, ei bine reginei Elisabeta, care era insomniacă, îi venea oarecum peste mână acest... ritual. Literatura şi arta o ţineau ocupată până în orele târzii ale nopţii, iar dimineaţa îi era extrem de greu să participe în sala special amenajată la etajul 1 al Castelului Peleş. La masă, de regulă era atât de linişte, încât nu se auzea decât susurul fântânii miniaturale aşezate în centrul mesei din sufragerie. Cu toate acestea, regele era cel care dădea tonul discuţiilor legate de artă şi de literatură.
Regele nu stătea în capul mesei
Felul cum se aşezau membrii familie regale la masă era iarăşi unul important. Un fapt interesant este acela că regele nu stătea în capul, ci la mijlocul mesei! În faţa acestuia se afla întotdeauna ori omologul său, ori cel mai de seamă invitat. Regina se afla mereu în dreapta regelui.
Pe cât de sofisticată şi opulentă era viaţa la curtea regală, pe atât de simplu si fără prea mari pretenţii era totuşi ritualul servirii mesei. Tabieturile de după masă ţineau de preocupări relaxante, se juca şah sau biliard, se purtau discuţii lejere.
Five o’ Clock Tea şi Sandwich-ul
Gurmandă din fire, Regina Elisabeta reuşise de-a lungul anilor să ia considerabil în greutate. Cu toate regimurile pe care le ţinea, acestea însă nu o… ţineau pe regină departe de masă! Drept pentru care Elisabeta a fost cea care a introdus o masă intermediară, între prânz si cină, preluând astfel obiceiul Angliei victoriene, al ceaiului de la ora 5. Odată cu acest ceai, regina a preluat şi obiceiul gustărelelor ducelui Sandwich, reuşind în felul acesta să-şi potolească foamea printr-o masă destul de consistentă.
“Regalitatea şi marea”
Vernisajul a fost prefaţat de prezentarea albulmului semnat de criticul şi istoricul de artă dr.Doina Păuleanu, care ne-a familiarizat cu călătoriile regilor în Tomis şi cu legăturile lor speciale cu marea. Şase capitole completate cu 200 de imagini reprezentative cuprinse într-un volum de excepţie dedicat Regelui Carol I şi Reginei Elisabeta.
Expoziţia-eveniment marchează câteva momente importante din istoria ţării noastre ;i va putea fi admirată până la data de 28 decembrie.
- 150 de ani de la aducerea Principeluli Carol pe tronul României.
- 135 de ani de la Proclamarea Regatului.
- Întâmplarea face ca în această săptămână, Majestatea sa Regele Mihai să împlinească 95 de ani.
- Un alt eveniment marcant este împlinirea a 141 de ani de la naşterea reginei Maria, cea mai iubită regină a României. Cea care purta cu aceeaşi eleganţă şiragul de perle şi portul nostru naţional.
Posted by: TomiStyle
Photo credit: Photo Phantasy
29 octombrie 2016